History

Château Valandraud

Fruit of the considerable work of a couple passionate about wine, Jean-Luc Thunevin and Murielle Andraud,
Château Valandraud was born in 1991 on a 0.6 ha plot bought with all the couple's savings.

The geographical location of this parcel,
in the Fongaban valley, near Pavie Macquin and La Clotte, is the origin of the name “Valandraud”:
Val (for valley) + Andraud (surname of Murielle which appears on the registers of Saint Emilion from 1459).

The 8.88 ha of the estate are now entirely located on the clay-limestone plateau of Saint Etienne de Lisse,
avec un encépagement éclectique : Merlot 65 %, Cabernet Franc 25 %,  Cabernet Sauvignon 5%,  Malbec  4%, Carmenère 1%.

The harvest is manual with sorting of the grapes by the pickers, then densimetric sorting of the berries in the cellar on Tribaie®.
Vinification in thermo-regulated stainless steel, wood and concrete vats, manual punching down, pumping over, maceration for about three weeks.

Malolactic fermentation in barrels. Ageing: 18 to 30 months in 100% new barrels.

The blending varies according to the vintage, after rigorous batch selection work by our technical team, a process accompanied by numerous tasting sessions led by Jean-Philippe Fort and Michel Rolland.

A mastered know-how

L'excellence passe également par le mariage de la tradition, de l'innovation et du respect de la nature. C'est pour cela, que nous avons intégré depuis plus de 10 ans ce que l'on appelle maintenant le biocontrôle.

From the "garage" to the Premier Grand Cru Classé

Hier, garagiste.
Today, Premier Grand Cru Classé.
Tomorrow?…

Créativité, innovation mais aussi connaissance et développement…

… des équilibres avant tout…

There is no great terroir without the man working on it

Jean-Luc Thunevin

Le rêve devenu réalité.

  • image

    Les vendanges,

    sont réalisées à maturité optimum. La maturation des baies de raisin est surveillée de près pour être ramassées à leur pic de maturité. Les vendanges sont manuelles avec tri des baies par les vendangeurs, les raisins sont collectés en cagettes et acheminés au chai de vinification pour être de nouveau triés par tri densimétrique avant de d’entreprendre le long parcours de la vinification.


  • image

    L’élevage de 18 à 30 mois se fait en barriques neuves,

    bien au calme dans notre chai à température contrôlée, les millésimes grandissent doucement en barriques neuves. Un seul critère pour fixer la date de mise en bouteille : la dégustation des lots et le résultat de leur assemblage.


  • image

    Château Valandraud

    Chaque millésime est le reflet du travail acharné de toute une équipe qui a œuvré pour vous livrer le meilleur de son savoir-faire. A cet égard Château Valandraud a gagné la reconnaissance de la presse et des amateurs au fil des millésimes. Château Valandraud est régulièrement encensé pour sa complexité, son harmonie, sa profondeur, son intensité, mais aussi son fruité, son velouté, sa fraicheur et sa délicatesse.


Château Valandraud, c'est

une équipe.

Des dizaines de collaborateurs travaillent tout au long de l’année dans le vignoble et dans les chais pour réaliser chaque millésime. L’équipe viticulture est placée sous la houlette de Christophe Lardière, chef de culture. L’équipe vinification est placée sous la houlette de Rémi Dalmasso, œnologue - maître de chai. Toutes nos équipes sont en contact direct et permanent avec Murielle Andraud et Jean-Luc Thunevin qui supervisent l’ensemble des différentes tâches du vignoble et de la vinification.

  Toute la gamme  

Valandraud

  Des expériences uniques  
 

Follow us on the adventure

Château Valandraud is also on

The irrepressible de facto head of the garagiste movement, Jean-Luc Thunevin, along with partner, Murielle Andraud, continue to achieve marvelous things at this estate, always pushing the envelope of quality.

Robert Parker

 

 

Citations

  • « So, this is the story of how one man and let’s not forget, one woman, changed the face of Bordeaux. It is a story with humble beginnings. »

    Neal Martin.

  • « Valandraud is one of the most interesting stories in Bordeaux. »

    Robert M. Parker, Jr.

  • « Thunevin still challenges the status quo, hoping to open Bordeaux to innovation and risk taking. »

    The Wine Spectator.

On en parle !

Presse.

 

From mobile platforms with the most innovative marketing strategies, our goal is always concrete and tangible:

Please the customer

 

HTML5 Validated

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

 

Parallax Effects

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

 

CSS3 Animations

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

 

Retina Ready

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

  2000...  

Valandraud, les millesimes

  Au fil du temps…  

There is no great terroir without the man working on it.

 

05 57 55 09 13

Du lundi au vendredi de 9:00 à 12:00 and de 14:00 à 18:00

  Pour venir  

nous voir

  rien de plus simple  

Château Valandraud, 33330 Saint-Étienne-de-Lisse
visit@thunevin.com
Ouvrir Google Map

Nous contacter :